Ivedili çıkış kapıları, yangın sırasında yangının yayılmasını önleyen ve insanların emniyetli bir şekilde tahliyesini sağlayıcı önemli öneme malik bir yapı elemanıdır.
Yangın kapısı menteşesi kanat ile sandık arasında açılıp kapanmayı mükemmellik esenlayacak şekilde hulliyatlması müstelzim parçadır.
Yangın merdivenlerinin tasarrufı, birey güvenliğinin risk şeşnda evetğu müstacel durumlar üzere mecburi durumlarla sınırlandırılmalıdır. Yangın merdiveni modelleri tasarlayan ve üreten firmalar, yangın emniyetliği yönergelerinde tamlanan kaide ve yönetmeliklere uymalıdır.
Yangın vakalarında insanların binaları sağlamlıklı şekilde terk etmelerini sağlayan Yangın Çıkış Kapısı kullanılacağı strüktürya özel olarak farklı modellerde üretilmektedir.
Ardından projelendirme aşamasında yangın merdiveni çizimi hazırlanıp rey işi bünyelmakta ve proje taslağı tamamlanmaktadır.
Cafcaflı sınıftaki kâryerlerinde bile insanların bir an önce binadan ayrılmalarını kolaylaştırmak muhtevain çift kanatlı yangın kapısı tercih edilebilir.
Cemiyet arasında yangın kaçış bapsı yönetmeliği olarak da isimlendirilen, 2007/12937 karar adetlı "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik"i okumak bağırsakin tıklayın.
Yangın kapıları insanoğluın ve hayvanların Yangın Çıkış Kapısı meskenlerden dışarı çıkmasını ve henüz az yaman solumasını katkısızlar. İnsanlar esrar solumayı önemsiz kabil görebilir oysa yangınlardan en çok can kaybı karbonmonoksit, kükürt dioksit kadar gazlar “yangın esrarı” solumaktan meydana geliyor.
Dolgular ile kapı havadanluğuna yerleştirilen kasalara menteşeler mutavassıtlığı ile Yangın Merdiveni Kapısı tutturulan kapı kanatları, ivedi durumlarda amelî açılacak şekilde yangın bapsı güvenlik kilidi ile emniyetli hale getirilmektedir.
İnsanlar aracılığıyla kullanılmak üzere tasarlanan her yapı, yangın veya başka evgin durumlarda kullanıcıların çabucak kaçışlarını katkısızlayacak ehliyetli kaçış yolları ile donatılır.
Yangın merdiveni kapısına tek şekilde kilit ağırlıklamaz. Temelı binalar yararlanma saatleri dışında böyle bir yolu tercih edebilmektedir. Temelı azca katlı binalarda Yangın Kapısı da hırsızlığı önlemek amacıyla yangın kapıları kilitlenebilmektedir.
Yangın merdiveni kapısı kullanımında dikkat edilmesi müstelzim uzuv bapnın kapalı tutulmasıdır. Hem medarımaişetlevinin yitirilmemesi kucakin hem de merdivenin yalnızca amacı için kullanılabilmesi dâhilin bu unsura dikkat edilmelidir.
Gereç: Yangın baplarında alelumum çelik yahut ahşap malzeme kullanılmaktadır. Çelik baplar daha dayanıklı ve yangına karşı henüz rezistanslidir.
Veriler kapıların belirli derecelere denli dayanabildiğini gösterse bile bu tarz şeylerin hep tatbikat içinde kaydedildiği için tam hayatta aynı sonuçları vermeyebilir.